Selfness

Mennybe emelnek vagy pokolba húznak 2

Hogyan tudsz hűséges lenni a barátodhoz és önmagadhoz is?

 

Biztosan, hogy most sokan gondolkodás nélkül kijelentik azt, hogy a barátainkhoz mindig hűségesnek kell lenni. Akkor is, ha hónapok óta, sőt lehet, hogy évek óta csak negatív hatással van ránk?

 

maci_baratA hűség, az egy személyes érték. Számomra a hűség elsősorban azt jelenti, hogy hű vagyok önmagamhoz és az én alapvető értékeimhez. Egy barátságban ahhoz, hogy mindkét fél számára kölcsönösen felemelő legyen a kapcsolat kiemelten fontos, hogy a saját alapvető értékeinkhez hűek maradjunk.

Van olyan helyzet, amikor a hűség azt jelenti, hogy elengedjük a másikat. Ilyenkor a saját magunk alapvető értékeihez vagyunk hűek, azokhoz az alapvető értékeinkhez, amelyek vezetnek az életben.

 

Elengedjük a másikat, egyszerűen kevesebbet keressük a társaságát és helyette új kapcsolatokat építünk ki. Olyan kapcsolatokat, amelyekben az együtt töltött idő a panaszkodás meghallgatása, a romboló tevékenységek helyett azt érezzük, hogy jó érzés tölt el, ha ezekkel az emberekkel vagyunk.

 

A cikk első részében írtam arról, hogy azok gyakorolják ránk a legnagyobb hatást, akikkel a legtöbb időt töltünk. Te olyan életet akarsz élni, mint azok a barátaid, akik folyamatosan csak destruktív dolgokról tudnak beszélni?

 

Tehát mit is lehet tenni azokkal a barátainkkal, akik folyamatosan negatívan hatnak ránk, már-már behálózva minket és pokolba húzva a saját negatív világukkal?

 

Új kapcsolatokat építünk, ki, olyanokat, amelyekben jól érezzük magunkat, olyanokat, amelyek valósággal a mennybe emelnek. Ezzel a romboló kapcsolatainknak egy kis szünetet adunk, kicsit távolabbról tekinthetünk rájuk és ezzel visszaszerezhetjük a szilárd talajt a lábunk alá. Így megerősödünk, mert a pozitív emberi kapcsolatainkban egyre több olyan impulzust kapunk, amelyek elindítanak és megtartanak a jobb hangulat a pozitív életszemlélet irányába.

 

Amikor már elég szilárd a talaj a lábunk alatt, akkor kevesebb az esélye annak, hogy a romboló kapcsolatok a pokolba húznak. Amikor elég szilárdan állunk és többnyire olyan emberek vesznek körül, akik pozitívan hatnak ránk, akkor a negatív dolgokkal szemben nagyobb lesz az ellenálló képességünk. Akkor az éppen negatív szemléletű barátunkat is jobban tudjuk segíteni. Mutathatunk egy megerősödött mintát, hogy ő hogyan kerülhet ki abból az ördögi körből, amit az állandó negatív hozzáállása csak még jobban felerősít.

 

Példánkkal, életünkkel mutathatunk kiutat az ő számára is, viszont, ha ő nem akar tenni magáért, mi ennél többet már nem tudunk tenni.

 

maci_hold_baratNagy tévedés, hogy valakinek azzal segítünk, hogy hónapokon, éveken át meghallgatjuk és együtt érezve vele. Mindent a külső körülményekre fogva megerősítjük, hogy ő már bizony semmit nem tehet. Ilyenkor nem csak őt, hanem magunkat is becsapjuk. Abban a hitben tartjuk magunkat, hogy a barátunknak segítünk, miközben megerősítjük a negatív hozzáállását.

 

Természetesen, továbbra is ringathatod magad abban a tudatban, hogy segítesz neki azzal, hogy hallgatod a negatív szóáradatot, és dönthetsz úgy is, hogy egy ideig távolabb tartod magadat tőle, lazítasz a szoros kapcsolaton. Lehet, egy idő múlva ő fogja megkérdezni tőled, hogy szerinted, mit tehet, hogy változzon az élete? Ekkor egy új szintről képes újraindulni a barátság, amely mindkettőtöknek egy felemelő inspiráló kapcsolatot képes magával hozni.

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Tanácsadás

Kérek értesítést az új bejegyzésről

E-mail cím:*E-mail cím újra:*Hogyan szólítsalak:*

 

 

Facebook

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. A honlap további használatával ezt és az adatkezelési szabályzatot jóváhagyod.
Adatvédelem